Skillnaden på mjölksocker och mjölkprotein

 

Det verkar råda en stor förvirring kring skillnaden mellan mjölksockret laktos och mjölkproteinet kasein. När jag råder klienter att prova att äta mejerifritt under några veckor för att se om/hur deras symptom påverkas svarar många att de redan äter laktosfritt. Man utgår helt enkelt ifrån att det är samma sak men det är det inte.

Laktos

Laktos är mjölksocker, en kolhydrat som förekommer naturligt i mjölkprodukter. Laktos bryts ned i tunntarmen av enzymet laktas. Om man har för lite laktas bryts inte laktosen ned som den ska, vilket ger besvär. Vanliga symptom på laktosintolerans (brist på laktas) är

  • gaser i magen

  • diarré

  • uppsvälld mage

  • magknip

De här symptomen kommer ganska direkt och är ganska tydliga, vilket innebär att man ofta kan upptäcka en laktosintolerans själv. Ofta när man har en underproduktion av laktas kan man tåla små mängde mjölkprodukter men får problem vid större mängder.

Vid laktosintolerans får man symptomlindring av att övergå till laktosfria produkter och/eller ta tillskott av laktasenzym, antingen enbart eller som en del i ett enzymkomplex. På längre sikt är det klokt att stötta kroppens produktion av laktas genom att åtgärda grundproblem som stress och näringsbrister.

Om man inte har laktosintolerans finns det inga hälsomässiga fördelar med att välja laktosfria produkter, vilket många verkar tro.

Kasein

Kasein är det dominerande proteinet i mjölk och utgör cirka 80% av mjölkens protein. Kasein är en komplett proteinkälla och används ofta som proteintillskott i samband med styrketräning men det har även ett antal negativa egenskaper

  • Kasein är starkt allergiframkallande, både när det gäller ”vanlig”/IgE-allergi som vården testar för och när det gäller ”långsam/dold”/IgG-allergi som vi testar för inom funktionsmedicinen. IgG-allergi mot kasein är väldigt vanligt och bidrar ofta till inflammatoriska besvär i kroppen.

  • Kasein innehåller opiumpeptider som påverkar hjärnan. Det är väldigt olika hur känslig man är för detta men vissa individer självmedicinerar med mjölkprodukter (och gluten) vid ångest och oro. Individer med NPF-diagnoser (Neuropsykiatriska diagnoser såsom ADHD, Aspergers syndrom, Autismspektrumtillstånd och Tourettes syndrom) får ofta stor symptomlindring av att utesluta kasein (tillsammans med gluten).

  • Det finns också studier som visar samband mellan intag av kasein och ökad risk för diabetes, hjärt-kärlsjukdom och visa typer av cancer.

Det är alltså helt olika saker att äta laktosfritt och att äta mejerifritt (kaseinfritt). Ofta när jag jobbar med klienter försöker vi komma åt rotorsaken till inflammation och då är kaseinet en huvudmisstänkt. Enligt min erfarenhet brukar de som har problem med laktos vara medvetna om det medan de mer långsiktiga och diffusa symptomen av kasein är mycket svårare att upptäcka själv.


Du kanske även är intresserad av

Blogg/Självtester för dold födoämnesallergi

 
 
 
Klara Sinnerstad