Läkande kycklingsoppa

 

Den här kycklingsoppan är magisk på flera sätt. Den är god, lättlagad och lätt att göra mycket av när man ändå håller på. Den passar utmärkt till näringsrik frukost (våga prova), mättande lunch, snabbvärmt mellanmål eller praktisk vardagsmiddag till hela familjen.

Som extra bonus har flera av ingredienserna läkande egenskaper. En kycklingbuljong av god kvalitet innehåller kollagen som är en viktig byggsten i hår, hud och naglar och som hjälper till att läka tarmen och få magen i form.
Själv gör jag oftast egen kycklingbuljong och kommer lägga upp receptet på bloggen snart. Man kan även köpa färdig, exempelvis denna (inget samarbete).

Ingefära är antiinflammatoriskt och kan ge hjälp vid ledbesvär. Den har en avgiftande effekt och stimulerar kroppen att utsöndra galla. Ingefära kan öka blodcirkulationen och kan sänka blodtrycket.

Ingredienser

2-3 kycklingfiléer

1 gul lök

1 msk kokosolja

1 msk ingefära, finhackad

1 tsk sambal olek

8 dl riktig kycklingbuljong*

2 dl kokosmjölk

2 röda paprikor

1 grön zucchini

salt

vitpeppar

Gör så här

  1. Tillaga kycklingfiléerna i ugnen på 250° C. Sätt en ugnstermometer i den tjockaste delen av kycklingfiléen och låt den komma upp till 70° C. Ungefärlig tillagningstid 15-25 minuter.

  2. Skala och hacka löken och fräs den glansig i oljan i en gryta.

  3. Blanda i ingefära, sambal olek, buljong och kokosmjölk i grytan.

  4. Koka upp och låt puttra i 5 minuter.

  5. Skär under tiden paprika, zucchini och kycklingfiléer i små fina tärningar.

  6. Blanda ner allt i soppan, koka upp och smaka av med salt och peppar.

Öka eller minska mängden av ingredienserna efter egen smak. Ta bort eller byt ut om det finns något du inte tål eller tycker om. Om du undviker nattskuggeväxter kan du byta paprika och zucchini mot exempelvis morötter och broccoli.

Lycka till och berätta gärna vad du tycker om soppan på Facebook eller Instagram.

 
 
 
Klara Sinnerstad