Matinspiration - Indisk gryta

 

När jag pratar kostomläggning med mina klienter är det några frågor som alltid kommer upp, två av de vanligaste är ”Men vad ska jag äta då?” och ”Hur ska jag hinna med att laga mer mat från grunden?” Jag tänker att det handlar om vana, planering och strategier och tänkte dela med mig av några tips och tankar kring det utifrån ett av min familjs favoritrecept. 

Den här indiska grytan gillar vi framför allt för att den är god men den har även flera andra fördelar:

  • Den går bra att förbereda en eller ett par dagar innan man vill äta den. Det är lite pyssel att skala och skära alla grönsaker så det är skönt att inte behöva göra det när familjen redan är jättehungrig. 

  • Den går bra att göra i storsats. Själv tredubblar jag nästan alltid receptet. Det är inte så mycket mer arbete när jag ändå håller på och har allting framme. 

  • Den går bra att frysa in. För mig är den bästa ”snabbmaten” den som vi har lagat själva och som jag vet att vi tycker om och mår bra av. 

  • Den går att variera i all oändlighet. Vi har oftast i kycklingbitar eller halloumi och äter den med ris eller quinoa men det skulle förstås funka att ha i exempelvis räkor, portabello eller hela grönsaksbitar och att äta den som pastasås eller som soppa. 

  • Den är god. Vet att jag skrev det tidigare men det är verkligen jätteviktigt för mig både som näringsterapeut och privat att maten är god. 

  • Den innehåller en massa grönsaker och en del antiinflammatoriska kryddor. 

  • Det är en ”säker” rätt för mig (och många andra). För mig innebär det att jag har en lugn, skön känsla i kroppen när jag har ätit den. Det finns andra rätter som till exempel gör mig gasig eller lös i magen eller ger mig smärtor i kroppen men efter denna känns det alltid bra.  

En sats, cirka 6 portioner

(Jag brukar göra receptet x 3. Är man allergisk/känslig mot något är det bara att hoppa över eller byta ut det. Till exempel är det vanlig grädde i originalreceptet men det blir lika gott med kokosmjölk och min mage mår mycket bättre av det.)

1 röd paprika

1 gul lök

1 morot

1 msk finhackad färsk ingefära

2 röda chilifrukter (jag brukar använda chiliflakes)

1 tsk malen koriander

½ tsk chilipulver

1 tsk garam masala

1 burk krossade tomater a 400g

1,5 dl kokosmjölk

500 g protein av eget val, exempelvis kycklinglårfilé/halloumi/portabello/räkor

smör eller kokosolja till stekning

Salt och svartpeppar

Gör så här: 

  1. Kärna ur och tärna paprikan. Skala och skiva lök och morot. Skala och finhacka ingefäran. Kärna ur och finhacka chilin. 

  2. Fräs grönsakerna och kryddorna i smör/kokosolja i en gryta. Tillsätt krossad tomat och låt småputtra i 20 minuter. 

  3. Mixa slätt med mixerstav. Om man inte ska äta rätten samma dag går det bra att låta blandningen svalna och frysa in eller att ställa i kylen till morgondagen/veckan. 

  4. Häll i kokosmjölken och lägg i koka upp låt småkoka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

  5. Förbered det som ska vara i, tex stek kycklingen eller skär halloumin och blanda i det i såsen. 

  6. Servera med ris, quinoa, sallad, pasta eller något annat som passar.

Det är jätteskönt en stressig vardag att ha en burk av denna färdig. Tag fram den ur frysen kvällen innan och ställ in den i kylen. På kvällen gör du steg 4-6 vilket tar ungefär lika lång tid som att koka ris. 

Lycka till och hör gärna av dig och berätta vad du tyckte. 

 
 
 
Klara Sinnerstad