Hårmineralanalys - vanliga frågor och svar

 

Vem har nytta av en hårmineralanalys?

Jag ser två typer av klienter som gör hårmineralanalys. Det ena är de som mår dåligt och letar efter bakomliggande orsaker och det andra är de som mår bra idag men vill jobba förebyggande för att minska risken för sjukdom i framtiden. 

Som exempel har jag kunder med: över- och underfunktion i sköldkörteln, akut stress, trötthet, utmattning, misstänkt kopparförgiftning, bor eller vistas i fastighet med eget vatten (runt Örebro har många manganöverskott), håravfall, hormonobalanser med mera. 

Vad kan man se i analysen?

Analysen är ett utmärkt screening-verktyg som när den tolkas rätt ger mycket information om kroppens hormonella status idag och vilka risker det för med sig på sikt. Analysen ger information om sköldkörtel, binjurar, stress, inflammation, ämnesomsättning, hormonbalans, kolesterol, blodtryck, risk för förkalkning av olika slag med mera.

Hur mycket hår behövs?

Det behövs 150 mg som klipps på 3-5 ställen på nedre delen av bakhuvudet. Håret måste tas ända inne vid huvudet eftersom man vill titta på det hår som bildats under de senaste månaderna och därmed få aktuell information. 

Kan jag göra en hårmineralanalys hos dig även om jag bor i en annan stad?

Absolut. En hårmineralanalys går att göra helt på distans. Vi pratar över Zoom eller telefon och jag skickar instruktioner och material för provtagning till dig. 

Hur går det till när jag gör en hårmineralanalys?

Första steget är att klippa hårprovet. Det görs antingen här i min lokal eller så skickar jag det som behövs för att klippa själv. I samband med klippningen har vi ett samtal och du skattar dina besvär med ett formulär. 

Nästa steg är att jag registrerar ditt hårprov och skickar det till laboratoriet i Dallas, Texas. Det brukar ta cirka tre veckor från att provet postats tills jag får din analysrapport på mailen. När jag fått den hör jag av mig och du bokar en tid för genomgång av analyssvaret. Genomgången kan vara här i lokalen eller över Zoom/telefon. 

Under genomgången förklarar jag vad analysen visar, hur det hänger ihop med dina symptom/besvär och hur du kan jobba med kost och tillskott för att balansera dig. I analysrapporten ingår personliga kostråd och en ordination med tillskott. 

Måste jag ta tillskotten som rekommenderas i analysen?/Måste jag ta alla tillskotten?

Självklart måste du ingenting. Men om du har valt att investera i en hårmineralanalys och har fått en personlig ordination utifrån den så är det klokt att följa ordinationen så nära som möjligt. Ibland finns det speciella omständigheter att ta hänsyn till som ekonomi, allergi eller svårighet att svälja tabletter och då kan jag hjälpa dig att anpassa ordinationen utifrån det. 

Den ordinerade dosen av ett eller flera näringsämnen överstiger RDI. Är det säkert att ta så höga doser?

Problemet med RDI är att det är ett generellt värde som ska fungera för alla. Visserligen är det olika rekommendationer för män/kvinnor/barn/gravida och ammande men det är fortfarande många faktorer som man missar att ta hänsyn till. Några faktorer som spelar roll är ålder, kroppsstorlek, hur man äter, hur stressad man är, om man nyligen varit sjuk eller genomgått en operation och om man intar något läkemedel. När man gör en analys får man fram hur näringsbehovet ser ut för just dig just nu. Den typen av personlig information har en mycket högre relevans än de generella RDI-rekommendationerna. 

Jag kan inte svälja tabletter. Hur gör jag?

De flesta av tabletterna går att mortla. Det finns också möjlighet att räkna om ordinationen till andra tillskott som finns som kapslar, pulver eller flytande. Den enda tablett som absolut INTE ska mortlas/delas är HCl (saltsyra) eftersom den är frätande och därför behöver ha ett skyddande skal. 

Vad kan jag förvänta mig när jag påbörjar balanseringskuren?

Det är lite olika hur känslig man är men inom en månad kan du förvänta dig att det börjar hända saker i kroppen. En del mår bättre direkt men ofta startar en utrensning som gör att man faktiskt kan må sämre under en period. 

Hur länge behöver jag hålla på?

Kurtiden efter en analys är två eller tre månader beroende på vad analysen visar. Efter det bör man göra en omanalys för att se vad som hänt och justera ordinationen. Även om man inte vill göra en omanalys direkt bör man kontakta mig och justera sin ordination när kurtiden är slut eftersom tillskotten ges i ganska höga doser och okontrollerat intag över lång tid kan skapa nya obalanser. 

Hur många analyser och balanseringskurer man behöver göra är högst individuellt. Flera av mina kunder med exempelvis kopparöverskott och manganförgiftning mår mycket bättre efter något års intensivt arbete och 3-4 analyser men det kan gå både snabbare och långsammare beroende på vilka obalanser man har, hur nära man följer ordinationen och kostråden, hur kroppen reagerar på tillskott, hur väl ens avgiftning fungerar och övriga livsstilsfaktorer som stress, träning, andning, relationer med mera. 

Jag gillar inte att ta tillskott. Kan jag balansera mig med hjälp av bara kostråden?

Det brukar inte räcka så det rekommenderas inte. Många har ett motstånd mot att äta piller och det är nog en sund tanke. Men detta är en tillfällig kur för att komma i balans och kanske klarar du dig utan tillskott när balansen är återställd. Just nu föreslår jag att du ser det som en investering i dig själv och din hälsa under en begränsad period. 

Men självklart är det bättre att du följer kostråden än att inte göra något alls. Ibland kan det vara tillräckligt under en period i samband med att man minskar/tar bort en toxisk exponering (tex installerar vattenfilter eller tar ut en kopparspiral)

Jag hinner inte/vill inte ta tillskott på lunchen. Kan det funka ändå?

Det går jättebra. Det viktiga är den totala mängden av tillskotten, inte hur mycket man tar per dag. Om till exempel bara tar tillskotten morgon och kväll och hoppar över lunchdosen så förlänger man kurtiden med 1/3. Fulldos i tre månader kan alltså bytas mot morgon och kväll i fyra månader. 

Finns det något vetenskapligt belägg för hårmineralanalyser?

Ja, det gör det. Samband mellan olika hälsoparametrar och mineralstatus i hår/päls har studerats under lång tid hos både människor och djur. Hårmineralanalyser har utförts i över 40 år och laboratorietekniker och procedurer är väl etablerade. 

Rättsmedicinalverket analyserar hår för att få information om intag av droger och läkemedel. De kan till och med datera ungefär när intaget gjorts.

Vid Linköpings universitet forskar man på hur man kan mäta stress genom att analysera kortisolnivåer i håret.

Vad är utrensning och vad händer om jag får det?

När kroppen får bättre mineralbalans och mer energi så börjar den frigöra mineralöverskott och tungmetaller från de vävnader där de har lagrats in. Det här är något positivt som måste ske för att kroppen ska bli fri från dessa men under utrensningsfasen är det vanligt att besvären ökar. Till exempel kan den som rensar ut överskottskalcium bli ännu mer stel och öm i kroppen och den som rensar ut koppar kan få tillfällig ångest och hjärtklappning. Om utrensningsbesvären blir för tuffa kan man sakta ned processen och stötta kroppen på olika sätt. 

Vilka är de vanligaste utrensningssymptomen?

Utrensningssymptomen kan visa sig som en förstärkning av de besvär som man har sedan tidigare. Om man till exempel har ont i lederna kan det göra mer ont under en period. Några vanliga utrensningssymptom är:

  • huvudvärk/hjärndimma

  • dålig hy/eksem

  • svettningar

  • ont i muskler och leder (vanligt vid utrensning av överskottskalcium)

  • psykisk påverkan, oro/irritation/ångest (vanligt vid koppardumpning)

  • hård/lös i magen

  • ökning eller minskning av aptiten

Varför går det att mäta kroppens mineralstatus i håret?

Då håret formas, innan det växer ut från huvudskalpen, är det exponerat för blodet, lymfan och intracellulära vätskor. Under den här tiden, ackumulerar det alla de beståndsdelar som finns närvarande i den interna miljön, speciellt mineraler men även andra substanser. Allt eftersom barken i hårstrået hårdnar och växer ut genom skalpen, bevaras den interna metabola omgivningen i hårstrået som en behändig förteckning. Till och med droger och läkemedel som intas under den här perioden kommer att synas. 

Vad är skillnaden på ett blodprov och en hårmineralanalys? Vilket är bäst och varför kan de visa olika resultat?

Ett blodprov ger en ögonblicksbild av värdena i blodet. De påverkas lätt, till exempel av vad man ätit under dagen. Kroppen prioriterar att hålla näringsbalanserna rätt i blodet, vilket gör att man kan ha brister i vävnader och depåer men ändå ha bra blodvärden. 

Hårmineralanalysen visar mineralstatus över tid. 2-3 cm hår motsvarar ungefär samma tid i månader, vilket tar bort risken för dagliga fluktuationer. Hårmineralanalysen visar mineralstatus i vävnad, vilket kan skilja sig från status i blodet. 

Blodprov och hårmineralanalys har olika för- och nackdelar och man bör vara medveten om vad man vill veta och hur resultatet ska tolkas. Ibland behövs båda för att få hela bilden. 

 
 
 
Klara Sinnerstad