Matkalkyl.se -visar vilka näringsämnen som finns i vilka livsmedel

 

När jag jobbar med klienter kommer vi ofta fram till att de behöver få i sig mer eller mindre av specifika näringsämnen. Några vanliga situationer är:

  • En person med kopparöverskott/kopparförgiftning som behöver äta färre kopparrika födoämnen och fler zinkrika.

  • En person som behöver undvika mjölkprodukter och som därmed behöver öka sitt kalciumintag från växtriket. 

  • En person som har lågt järnvärde/järnbrist som behöver öka andelen järnrika födoämnen. 

  • En person som har obalans mellan omega 6-fettsyror och omega 3-fettsyror och som behöver minska sitt intag av omega 6-fettsyror och öka sitt intag av omega 3-fettsyror.

För att kunna öka eller minska mängden av specifika näringsämnen i sin kost behöver man förstås veta i vilken mängd de finns i olika livsmedel. För detta syfte finns en väldigt bra hemsida som heter matkalkyl.se. Matkalkyl.se går att använda på olika sätt men det jag brukar rekommendera är främst tjänsten som rangordnar livsmedel i fallande ordning utifrån hur mycket av näringsämnet de innehåller. 

För att komma till tjänsten som rangordnar livsmedel utifrån innehållet av ett specifikt näringsämne går man till förstasidan matkalkyl.se och klickar på ”Sök livsmedel” (man behöver inte registrera någon användare för detta). På nästa sida klickar man på ”rangordna efter ämne” som finns i den grå menyraden. Då kommer man till en sida där det står ”Vilka livsmedel innehåller mest av följande?” och sedan en lång lista på näringsämnen. Välj det du vill kolla, i det här exemplet väljer jag järn

På nästa sida står det ”Följande livsmedel innehåller järn”. Det står också hur stort RDI, rekommenderat dagligt intag, för järn är. (RDI är ofta alldeles för lågt om man vill uppnå optimal hälsa, istället bör man sikta på ODI, optimalt dagligt intag. Läs mer om det här)

Rubrikerna i tabellen är Produkt, Mängd, Enhet och % av RDI

Produkt beskriver typen av livsmedel. Tyvärr blandas det friskt mellan riktiga råvaror (exempelvis lever och torkat kött), hel- och halvfabrikat (exempelvis blodpudding, frukostflingor, müslibar) och till och med måltidsersättning (Nutrilett). Att jag rekommenderar matkalkyl.se innebär inte att jag rekommenderar de hel- och halvfabrikat som förekommer i listan utan man får själv filtrera ut riktiga livsmedel och rena råvaror. Många produkter, exempelvis blodpudding, kan vara både bra och dåligt beroende på hur innehållsförteckningen ser ut.

Mängd och Enhet beskriver hur mycket av näringsämnet som finns i 100g av livsmedlet. Vi ser till exempel att torkat renkött innehåller 17,3mg järn/100g och därmed hamnar på tionde plats. 

% av RDI beskriver hur stor andel av RDI man får i sig om man äter 100g av livsmedlet. 17,3 mg är 123,6% av RDI för järn som är 14mg. 

Hoppas att du upplever Matkalkyl.se som ett användbart verktyg. Återkoppla gärna till mig hur det har fungerat för dig.

 
 
 
Klara Sinnerstad